Ulysse Collin
Olivier Collin začal v Congy vinařit tak, že v roce 2003 obnovil 4,5 ha vinic, které jeho rodina pronajímala. Koupil si starý traktor, pluhy a začal kultivovat zemi. Poté zakoupil použité burgundské sudy a odebral se na stáž k Anselmovi Selossovi do Avize. Jeho vize jsou tzv. single vineyard champagnes, vína pouze z jedné vinice. Na vinici je šetrný, nepoužívá systémové postřiky a dbá na zachování mikroorganismů v půdě, všechna svá vína fermentuje alkoholicky i malolakticky spontánně v 220l dubových sudech, nefiltruje je ani nečiří. Dosage drží na hranici Extra Brut nebo ji nepřidává. Terroir Coteaux de Petit Morin je zcela unikátní, neboť v křídovém masívu se skrývají uhlíkaté formy pazourku a onyxu. Toto podloží je zcela ojedinělé v celé Champagni. Dnes Olivier obhospodařuje 8,75 ha vinic, roční produkce ale činí pouze 50 000 lahví. I když toto číslo není v kontextu ostatních výrobců v Champagni nikterak veliké, Olivier se tímto stává největším producentem single vineyard champagnes (šampaňských vín pouze z jedné vinice).
Vinařství Ulysse Collin produkuje autentická, jednoodrůdová vína, která jsou zastoupena jen v těch nejlepších podnicích světa. Pokud bychom měli měli vybrat slova, která ho nejvíce charakterizují, tak jsou to preciznost, soustředěnost a obrovský smysl pro detail. Olivierova vína jsou neuvěřitelně harmonická, charakterní a věrně v sobě odrážejí vinice, ze které pocházejí. Jsou tak charakteristická, že si je nespletete s ničím jiným. V současné jsou vína od Ulysse Collin tím nejvyhledávanějším, co může region Champagne nabídnout.
Vína od Ulysse Collin nesmí být prodávána na Eshopu. Pokud o ně máte zájem, neváhejte nás kontaktovat na info@champagnier.cz